maanantai 21. joulukuuta 2009

Joulupöydän herkkuvinkki kasvissyöjille

Koska pian syödään kaikki joulukinkkuja sukulaisten kanssa yhdessä herkuista notkuvissa pöydissä, niin tässä parin vuoden takainen ohje vegaaniseen kinkkuun... tai siihen mitä siitä lopulta tuli.

KASVISSYÖJÄN SEITAN-RIBSIT
Tarvitset:
3 dl gluteenijauhoa
soijakastiketta
tomaattipyretta
vettä
mausteita (esim. jauhelihamauste, paprika, mustapippuri, provencale...)
rikkinäisen uunin (tämä on tärkein väline onnistumiseen!)

Tee seitankinkku perusohjeiden mukaan ja heitä folioon käärittynä uuniin paistumaan. Seuraava kohta on vähän kinkkinen neuvoa muille, koska en tiedä, miten erilailla rikkinäiset uunit käyttäytyvät, mutta epäilisin termostaattivian olevan oleellinen osa työtä. Eli uuni 160 asteessa ja makkara/ kinkku sisällä 1,5 tuntia, ja siitä tulisi toivottua. Ehjällä uunilla siis parempi pistää suoraan sinne 250 asteeseen. Meikällä se oli siinä 140 asteessa, koska huomasin pinaattifetapiirakkaa tehdessäni, että oli aika ärhäkkä kaveri tämä uuni.

30 minutin uunissa olon jälkeen pitäisi alkaa haista palaneelta, mutta ehkä ne onkin vaan edellisen päivän pohjaan palaneet popkornit. Älä usko nenää, usko kelloa.

50 minuttia takana, silmiin alkaa sattua. Tässä vaiheessa toimiva palohälytin alkaisi soida. Mikäli sellainen on taloudessasi ehjä, älä usko sitäkään, usko kelloa. Vasta puolet ajasta takana.

Tunnin kohdalla on pakko pistää uuni pois päältä ettet kuole häkä myrkytykseen tai johonkin myrkytykseen ainakin aivan varmasti, mutta anna paistua vielä hetki jälkilämmöllä. Yritä hillitä savun tuloa uunin reunoista märällä pyyhkeellä. Kerää rohkeutta hetki ja ota käärö pois uunista. Heitä pyyhe savuavan käärön ylle (ei kannata olla ainoa pyyhe niinku meikällä, koska se menee pilalle...) ja nauti saunamaisista sihinä-äänistä. Jätä käärö rauhaan ainakin 15 minutiksi ettet hommaile palovammoja.

Jahka olet kerännyt lisää rohkeutta, avaa paketti, jos se on mahdollista. Veistele pahimmat noet sen yltä pois (samaan tapaan kuin puupalikoita ala-asteen teknisissä käsitöissä), sellasen sentin verran suurin piirtein kunnes kova ruskea pinta paljastuu. Kaiva järeä ja terävä veitsi ja painele kutistuneesta pötköstä lohkoja. Heitä roskat teollisuusjätteisiin.

Nauti. Kastikkeeks sopisi taatusti barbecue-kastike, meikällä ei sitä ollut. Älä hämäänny siitä että käteen jäävät osat ovat kuorta. Onhan niillä kuitenkin hyvin luumainen olemus.

Ribz
Kuva on otettu vasta ruokailun jälkeen, kun en muistanut tehdä sitä ajoissa. Tässä ei myöskään oo enää niitä pahimpia jätteitä.

HUOM! Hommaan kannattaa ryhtyä ajoissa päivällä, jotta ehtii saada savun ulos asunnosta ennen nukkumaan menoa. Etenkin jos on parvisänky.

Hämmentävää kyllä, nämä palaset maistuvat oikeesti ribseiltä - ja jäi vielä sellasia soiroja hampaiden väliinkin.

1 kommentti:

  1. ihan vesi herahtaa kielelle, harmi vaan että en oo jouluna kotosalla kokkailemassa, kasvissyöjä kun olen ;--DD

    VastaaPoista